ZDROWE SŁODYCZE.

Bez glutenu i bez cukru Marchewkowe Ciasto!

 

Spróbujcie w Foremce i cieszcie się nim w domu.

 

Podajemy przepis na Marchewkowe ciasto

 

Składniki do przygotowania ciasta:

350g marchewki

szklanka bezglutenowych zmielonych płatków owsianych

3 jajka

szczypta soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta imbiru zmielonego

łyżeczka cynamonu

suszone daktyle i morele (wg uznania: żurawina, rodzynki, orzechy) 


Wykonanie 

Umytą, obraną marchew trzesz na tarce o drobnych oczkach.

Płatki owsiane mielisz w młynku (najlepiej kupić gotową "mąkę").

Kroisz na drobne kawałki suszone owoce.

 

Piekarnik nagrzewasz do temperatury 180st.

Blachę wykładasz papierem lub smarujesz oliwą i sypiesz mąką owsianą.

Białka oddzielasz od żółtek. Ubijasz białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Dodajesz żółtka delikatnie mieszając, następnie dorzucasz startą marchew i mieszasz bardzo delikatnie.

Dolewasz oliwę i miód- mieszasz dalej.

Do uzyskanej masy dosypujesz mąkę owsianą, proszek do pieczenia, przyprawy i bakalie. Mieszasz.

 

Masa na ciasto marchewkowe gotowa!

Pieczemy 50 min

 

SMACZNEGO


Data dodania: 2014-11-22 16:52:14

© 2014 Foremka powered by 01studio.eu